Saç dökülmesi genellikle genetik sebepler ile ortaya çıkmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da çok sık görülmekte. Bunun dışında tedavi edilebilen hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetikleyen en önemli etkenler arasındadır bununla birlikte, B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saçtaki keratin oluşumunu yavaşlattığı için saç köklerinin cansızlaşmasına sebep verir ve saç dökülmelerine yol açar.

Aslında Saç dökülmesi saç sağlığımız için faydalı bir yenilenme sürecidir günde ortalama yüzeli tel dökülme normaldir. Zayıflayan saçlar kendilerini yenilemek için dökülürler ve saç köklerinden çoğu zaman bir kökten birden fazla olarak sağlıklı saçlar meydana gelir. Ancak bunun belli bir oranı olması gerekir. Bilimsel olarak dökülen saç teli oranı, toplam saç teli oranının yüzde 0.5 bölüm dilimini geçerse eğer o  zaman bu sağlıksız bir dökülme yaşandığı anlamına gelir ve  en erken zamanda dermatoloğa başvurulmalıdır  

Günlük rutin saç bakımları saçı doğru yıkamak gibi etkenler ile bir takım dökülmelerin önüne geçebilirsiniz. Saç köklerinin hava alması en önemli etkendir  saç tellerinin sağlığı açısından oldukça önem taşır Bu nedenle kafa derisi belirli aralıklarla yıkanmalı, su sıcaklığı ılık olmalı ne çok soğuk nede çok sıcak saçlar yıkanırken parmak uçları ile yumuşak hareketlerle firiksiyon yaparak temizliği yapılmalı ve asla tırnaklarınızla saç derinizi kazırcasına bir friksiyon yapılmamalı daima saçların temiz olmasına dikkat edilmelidir. Çoğu şampuanda bulunan, şampuanların köpürmesini sağlayan sülfat, sls veya benzeri şeyler mevcuttur bunlar çamaşır ve bulaşık deterjanlarının içeriğinde de bulunan maddeler saç derisi sağlığını bozar ve saç tellerine zarar verir. Bu nedenle saç sağlığı için ucuz şampuanlardan kaçınmalı, doğal içerikli sabunlar ve şampuanlar tercih edilmelidir. 

saç neden dökülür?

Erkeklerde saç dökülmesi ergenlik sonrası ortaya çıkmaya başlar. Erkek genetiği saç dökülmesine daha yakın olduğu için erkeklerin neredeyse %60 da tepevertex bölgesi dediğimiz başın üst orta noktasında veya şakaklardan başlayarak tepevertex bölgesine doğru açılmalar meydana gelerek kellik sorunu ortaya çıkar. Kadınlarda ise bu durum genetik yapıları sebebi ile çok daha farklıdır, saç dökülmesi daha nadir olmakla birlikte bireysel gen farklılıklarından kaynaklı. Stresli yaşam, tiroit bozukluğu, genellikle kadınsal sebeplerden hormon dengesizliği, doğum kontrol hapı kullanımları, hamilelik süreci ve doğum sonrası, emzirme süreci, vücuttaki protein mineral ve vitaminlerin çoğunu çocuğa yüklediği için saç dökülmesini yüksek oranda tetikler doğum sonrası dökülmelerin iki yıla kadar uzadığı gözlemlenebilir tabi bu süreç kişiden kişiye farklılık gösterir. menopoz dönemi kadınlarda saç dökülmelerini tetiklediği çok sık görünür, azalma ve seyrelmeler olsa da erkeklerdeki gibi açılmalar olmaz. Saç bakımı adı altında yapılan perma, fön vb. diğer işlemler saç derisinin aşırı ısıya maruz kalmasına ve uzun vadede saç dökülmesine yol açan etkenlerdir

Saç dökülmesi nasıl önlenir?

Öncelikle bir dermatolog Uzman tarafından tanı konulması en doğru adım olacaktır tanı konulmasından sonra, hastalık sonucu bir dökülme mevcutsa buna doğru teşhis ve tedavi yolu izlenerek müdahale edile bilir. Gerekli durumlarda vitamin takviyesi yapılır, protein destekli beslenme yoluna gidilmesi çok yerinde olur, hormonal bir denge bozukluğu söz konusu ise hastalık tedavi edilir. Doğru tanı ve tedavi saç dökülmelerini normal seviyeye getirebilir. Bütün kan değerleri normal ise dermatolog luk bir durum söz konusu değil ise dış etkenlere bağlı olarak bir dökülme söz konusu ise kullandığınız bakım ürünleri,bşampuan krem veya sterse bağlı dökülmelerde saçlarınıza yapılacak hair botox bakım hair detox bakım kolejen bakım gibi ürünler doğru saç yapısına göre doğru bakım tercih edilir ise dökülmeler normal seyrine dönecektir.

Saç dökülmesine bitkisel çözüm yeterli mi?

Saç derisinde kan dolaşımının hızlanması saç dökülmesinin önüne geçmektedir. Zeytinyağı başta olmak üzere hindistan cevizi yağı ile karıştırılıp az miktarda parmak uçları ile tahriş etmeden saç derisine friksiyon yapılarak yedirilebilir akşam uygulanıp sabah yıkanması tavsiye edilen uygulama ağındır gece metabolizmamız daha hızlı çalıştığı için etkisi aratacaktır saç diplerine masaj yapmak kan dolaşımının hızlanmasına katkıda bulunur. Yine bir tutam biberiye 15 dakika kaynatıp soğutulduktan sonra saç durulamasında kullanılırsa saçların güçlenmesini sağlayacaktır. Kalan biberiye suyu saç kremi olarak da kullanılabilir.