Bu haftaki blog konumuz hem meslektaşlarımı ilgilendiren hemde evde saçlarını boyayayan hanımları ilgilendiren bir konu. SAÇ BOYAMA saç boyanırken nelere dikkat etmeliyiz ? boyaların üzerindeki numaralar ne anlama geliyor? bunlardan bahsedeceğiz. evde yapılan boya işlemlerinde ne gibi sorunlar oluyor? olmaması için neler yapmalıyız ? konuyu biraz derinlemesine ele alacağım hadi başlayalım :))

ÖNCE ANA RENK DEDİĞİMİZ BOYA NUMARALARINI BİR GÖZDEN GEÇİRELİM
     1.0 SİYAH
     2.0 KOYU KAHVE YADA KOYU KESTANE (bazı markalarda 2.0 üretilmez)
     3.0 KOYU KAHVE YADA KOYU KESTANE
     4.0 KESTANE YADA KAHVE
     5.0 AÇIK KAHVE YADA AÇIK KESTANE
     6.0 KOYU KUMRAL
     7.0 KUMRAL
     8.0 KOYU SARI
     9.0 AÇIK SARI YADA SARI
    10.0 ÇOK AÇIK SARI

BİRDE BOYA NUMARALARININ YANINDA 0 VEYA BAŞKA NUMARALAR YAZAR VEYA 0 İLE DEVAM EDEN NUMARALAR YAZAR BU NUMARALARIN ANLAMLARINIDA AÇIKLAYALIM. Loreal bu formülü kullanır ve bir çok firmada bu formülü kullanmaktadır. Dikkattttttttt. Her marka için geçerli değildir. Genelleme yapıcaz az çok bilgi sahibi olucaksınız.

Ana rengin yanında nokta dan sonraki numaraların anlamlarını sıralıyorum. Genel olarak kullanılan numaralardır. Kit boyalarda (yani bir kutuda boya oksidan sampuan krem ve eldiven olan) farklılık gösterebilir dikkat.

KİDBAK NEDİR?

0 DOĞAL örnek.başında 7.var sonrasında 01 geliyor ise 7.kumral sonrasında gelen 01 küllü doğal kumral 1 KÜLLÜ örnek: başında 7. sonra 1 var ise yani 7.1 yedi kumraldı birde küllü. KÜLLÜ KUMRAL
2 İRİZE     örnek:başında 3.sonra 2 var yani 3.2 KOYU KESTANE İRİZE(irize mora çalan anlamında 3 DORE   örnek:başında 8.sonra 3 var yani 8.3DORE SARI (dore altın sarısını simgeler 4 BAKIR   örnek:başında 6.sonra 4var yani 6.4 KOYU KUMRAL BAKIR DEMEKTİR 5 AKAJU örnek: başında 4.sonra 5 var yani 4.5 KOYU KESTANE AKAJU( AKAJU KIZIL MAUN) 6 KIZIL   örnek:başında 6.sonra 6 var ise 6.6 KOYU KUMRAL KIZIL( TAM KIZIL ANLAMINDA)

yani rakamların ifade ettiği renk anlamları okunurken tersten okunur önce yansıma tonu sonra ana ton olacak şekilde okunur

MARKA MARKA DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR.

Örneğin KOLESTONDA ana renkten sonra gelen 7 numara çikolata kahveyi temsil eder ör.6.7 koyu kumral çikolata anlamına gelir. Ama igora de ise 7.77 bakırı temsil eder. Dikkat edilmesi gereken konu kit boya dediğimiz içinde şampuan krem oksidan eldiven gibi hepsi içinde olan boyalarda numaralar farklılık gösterir marketlerde satılan herkesin rahatlıkla bulabileceği ve bildiği boyalardan örnek verecek olursak örneğin palette saç boyasında ana renkten sonra gelen numaralar farklıdır. ör: palette 4 koyu kestane iken arkasında 88 varsa 4.88 koyu patlıcan moru anlamına gelir. LOREAL DA İSE 4.2 PATLICAN MORUNU TEMSİL EDER.

Bir şeye daha dikkat çekmek istiyorum boya numaralarında üçüncü bir numara daha vardır ör:7.31 kumral dore küllü, buradaki üçüncü numara olan 1 yine küllüyü temsil eder fakat üçüncü sırada olduğu için daha az anlamına gelir yani ikinci numara olan 3 dore daha yoğun dur. Sonuç olarak 7.31 in açılımı kumrak dore hafif küllü anlamı taşır. Eğer boya numarası 7.13 olsa idi doresi kül rengine oranla daha az anlamına gelirdi.
Birde üçüncü ton olarak aynı numara olan boyalar var ör: 5.66 yani üçüncü ve ikinci numara 6 bunun anlamıda o tonun daha yoğun olduğu anlamını taşır yani kestane yoğun kızıl denir.

HER İŞİ UZMANINA BIRAKMAK GEREK EVDE NEDEN SAÇ BOYANMAZ ?

1- Bazı boya markalarında kahve diye adlandırılan ton siyaha çalabilir. Neden? Örneğin 3.0 ve 4.0 nolu boyanın bazı markalarında Koyu kahve, koyu kestane, kahve ve kestane diye adlandırılıyor. Tüketici bu tip bir boya alır iken yanlışlık la KAHVE ve KESTANE kelimesini çikolata yada Türk kahvesi tonlarına yakın bir renk olarak algılıyor.

 Oysa bu tonların tüketicinin anlayacağı dildeki anlatımı 3.0 için siyaha çalan ama kömür karası siyahı olmayan bir siyah anlamına geldiği 4.0 için gene siyaha çalan tam siyah olmayan bir siyah anlamı taşıdığını bilgilendirmek gereklidir.

Bu nedenle tüketici 4.0 KOYU KAHVE yazan bir boya alıp saçlarına sürüyor kahve kelimesi yanıltıyor sonuç siyah bir saç ve tüketici şok geçiriyor.
Kısacası 1.0-2.0-3.0-4.0 tonları siyah ve siyahın tonlarıdır. İçinde türk kahvesi, çikolata kahve yada ağaç kahvesi gibi kahverengi tonları barındırmaz.

2- Yukarıda anlattığım tanım göz önünde bulundurularak. Yapılan en büyük hatalardan biriside boya kutusunun üzerinde örneğin 4.7 koyu çikolata kahve yazıyor. Bayanlar buradada çikolata kahve yazıyor diye saçlarının çikolata kahve olacağını düşünüp saçlarına sürüyorlar sonuç bitter çikolata:))

 Yani siyaha kaçan bir çikolata  hatta siyahta hafif bir çikolata yansıma var oda ışıkta belli oluyor peki ama neden? Cevabı şu örneğimizdeki ana renk yani noktadan önceki renk kaç ise yani boya kutusunun üzerindeki ilk numara neydi 4 bu numara boya yapacağımız tonun açıklığını ve koyuluğunu belirler.

Dolayısı ile başlangıç numaramız küçüldükçe rengimiz koyulaşacak büyüdükçe rengimiz açılacaktır. örnek 4.7 oldukça koyu çikolata iken 7.7 ise tam çikolata yani bakkaldan aldığımız çikolata gibi belirgin bir çikolata anlamı taşımaktadır.

3-Diğer boyalarda da durum aynıdır. Kızıl bir tondan örnek verelim. Örnek: 3.66 koyu yoğun kızıl. Burada da tüketici yoğun kızıl yada kızıl kelimesini yanlış anlıyor ve saçlarımı kızıla boyamak istiyorum deyip alıyor. Fakat kabus yeni başlıyor. Çünkü boya 3 ile başladığı için siyah hakim bir ton çıkıyor ortaya. Güneşte bile zor belli olan bir kızıl ile başbaşa kalıyor tüketici.

4- Google de bildiğiniz bir saç boyası markasını yazın yanınada şikayet yazın; çıkan sonuçların çoğunda koyu kahve boya aldım siyah çıktı, koyu kestane boya aldım simsiyah oldu, koyu kızıl aldım kapkara oldu diye binlerce şikayet göreceksiniz.
Bütün bunların bir çoğu yukarıda anlattığım nedenlerden kaynaklanmakta.

5-Saç boyalarında ilk numara küçüldükçe saçta oluşacak renk daha koyu büyüdükçe daha açık olur unutmayın.

Saçlarımı Sarı Renge Boyadım Dipler Açık Uçlar Koyu Oldu 

 Saçlar doğal renginde hiç boya yok sarı saç boyası ile saçları boyadınız. Fakat diplerden 1 cm sarı oldu diğer yerler açıldı fakat daha koyu kaldı neden?

Bunun nedeni baş derisindeki vücut ısısından kaynaklanır. Sarı saç boya uygulaması yapılır iken dipten uca kadar aynı anda saç boyasını sürerseniz, baş derisindeki vücut ısısından dipler hemen açılacaktır. diplerde vücut ısıs ile boya daha hızlı çalıştığı için dipler daha açık uçlar daha koyu olacaktır Sonuç iki renk bir saç elde edersiniz.

olması gereken sarı saç boyama için dipten bir santim geriden uca kadar boyayı sürmek yaklaşık yarım saat sonra diplere boyayı hızlı bir şekilde sürmek 15-20 dakika içinde kontrol edilerek dip ve uçlar hemen hemen aynı renge gelince saçı hemen yıkamaktır. Sarı saç boyama işlemi bu şekilde yapılırsa daha sağlıklı ve tek renk olacaktır.

 Sarı saç boyama yapmak istediğiniz saçta önceden koyu bir ton boya var ise saç açma işlemi yapılarak sarı saça dönme yapılabilir.

eğer yapılan renk sarı değil ise örnek kumral tonlarında bir saçı çikolata kahveye bayacağımızı düşünelim diplere sürdüğümüz boyanın bir tona daha açığını uçlar için hazırlayıp sürmemiz gerekir veya aynı rengi kullanıyor isek wolümü yükselterek boyanın işlemini güçlendirmemiz gerekir

Kahve Boya Aldım Siyah Çıktı İşte Nedeni

 Diyelimki saçlarınız açık bir tonda ve siz çikolata kahve tonlarına dönmek istiyorsunuz. Üzerinde kahve yazan bir boya aldınız fakat saçlarınız siyah oldu ne yapacaksınız?

 Bunun nedeni şu bazı boya markaları 3 yada 4 numara hatta 5 numara gibi tonlara kahve yazıyor. Buradaki kahvenin anlamı kestane yada daha açık bir siyah tonunu ifade ediyor. Kullanıcı ise bu kahve yazısını çikolata yada türk kahvesi gibi bir kahve zannediyor.

 Örneğin alt resimdeki 3/0 koyu kahve yazan ton aslında siyahın bir tonudur.Fakat dikkat ederseniz üzerinde koyu kahve yazıyor. İşte burada eğer tüketici 3/0 koyu kahve yazan tonu alıp saçlarının kahverengi çıkacağını düşünür ise yanılır bildiğiniz siyah renkte bir saç tonu çıkacaktır. Yapması gereken ise üzerinde çikolata kahve yazan bir ton almaktır. Yani diğer resimde olduğu gibi 6/7 çikolata kahve gibi bir nebze daha başarılı olacaktır. ama gene hatırlatmak isterim ki bunlar kimya bilgisi gerektiren işlemlerdir işi bilen birine bırakmak en doğrusu 🙂 yani kuaförünüze